Накратко

Девиза на селото е „Старцево древно и младо“. Древно, защото е съхранило повика на времето, традициите на историята. Младо, защото има живот, кипят енергия и идеи.

Село Старцево се намира на 50 км. от град Смолян и на 7 км. северозападно от град Златоград, в близост до границата с Гърция, от където преминава и международния коридор Златоград – Термес.

През различните исторически епохи е носило и различни имена. По време на траките се е казвало ЕЛИ-АС /дюля/, след падането на Родопа планина под турско робство се преименува на ЕЛЕХЧЕ. С указ на цар Борис III през 1934 год. е преименувано Старцево. Монетното находище в местността “Белите камъни”, Римският път и рудници свидетелстват, че селото е много старо, откъдето получава и сегашното си название. Етнографията на селото изобилства с примери за богат духовен живот, съхранил се със спомена за трите си църкви”Св. Елена”, “Св. Атанас” и “Св. Седмочисленици”, с разрушения манастир “Св. Неделя”. Съществува хипотеза, че тук е родното място на легендарния Делю хайдутин.

От най-голямото село в Смолянския регион с население от 3 000 жители, сега населението наброява 2276 души. Миграцията не подмина и Старцево, цели семейства вече живеят и работят във вътрешността на страната и в чужбина. Радващо е, че не забравят корените си и се връщат тук за празниците, през отпуските и ваканциите на децата си.

Селото е достатъчно голямо, за да събере в себе си всичко, което го има в града-над 30 търговски обекта, заведения за хранене, дискотека, фризьорски салони счетоводни къщи, бензиностанция, газстанция, автокомплекси и др.

Децата са настанени в ЦДГ ”Щастливо детство”-около 60 деца в 4  групи от 2 до 7 години; за децата има и две детски площадки. Учениците до 12-ти клас учат в СОУ „Св.Княз Борис I“ 160 деца.

Населението се обслужва от:

  • Кметство с кмет, секретар, финансист, техническа и социална служба
  • Здравна служба, аптека и зъболекар
  • Читалище, църква и джамия

В Старцево работят 6 дърводелски и дървопреработващи цеха,  6 шивашки цеха, 3 цеха за алуминиева дограма, част от мъжете работят в Горубсо-рудник Ерма река.

За българските етнографи, историци и филолози Старцево е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на нашия народ.